spin dynamics

Hier kun je informatie vinden of vragen over normale rubbers.
mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

spin dynamics

Berichtdoor mank » 26 Apr 2018, 14:01

Kwam net deze term tegen. Spin dynamics denk je aan meer spin maar improved spindynamics is niet improved spin.
Dan had dat er wel gestaan. Het is een typische marketing term ; niet liegen wel suggereren.
Het suggereerd immers meer spin. Hogere balfsprong, bollere spinballen etc is bedoeld.
Voor dynamische topspinslagen komt daar misschien wat extra spin bij voor max dikte omdat bij het rubber waar het om ging de spons in max dikte wat dikker is. Dan trekt het meer gelijk met andere rubbers in max
Bij zelfde sponsdikte als je anders gebruikt of anders te koop is , 2,0 of 2,1 is de spin eerder lager bij al deze rubbers en snelheid hoger.

Balafsprong is voor flicks bijvoorbeeld wel hoger omdat de toplaag soepeler is en de druk op het rubber is daarbij laag door het brushen. Spin belasting ook niet heel hoog.
Bij weinig druk is dat een relevanter verschil voor de balafsprong met de gewone toplagen. De toplaag gedraagt zich soepeler dan en je komt meer onder de bal met de druk. De baalafsprong wordt dan hoger en spin neemt wat af maar who cares zolang de bal op tafel komt en zolang je tegenstander er niet gelijk overheen komt met een al te harde en of spinnige countertopspin.
Bij veel druk blijft de balafsprong juist vlakker maar topspin hoeft de druk niet zo hoog te zijn en blijft voor wat de spons betreft ook lager als je de max dikte neemt. Voor loopdrive dichter bij tafel (of moderne topspin zoals dat tegenwoordig heet) kan dit wel een voordeel zijn.
Misschien is het met de plastic bal een uitkomst door het gemak waarmee je snelheid houdt maar als je staat op een goeie gevarieerde opening met veel spin zijn de gewone rubbers denk ik beter. Dan heb je traagheid ook nodig voor(meer) spin.
Vlak en hard kountertopspin spelen op openingen, en zelf gewoon standaard openen zonder al te veel spindruk of als bh rubber zijn er wel mogelijkheden maar zou geen wonderen verwachten.
Op topniveau gaan die rubbers denk ik ook niet veel gebruikt worden. Daarvoor is zo,n toplaag schat ik in gewoon te licht, Bij de dames misschien wat hoger niveau en bh ook wat hoger niveau.
Ik heb zelf met vroegere rubbers van dit type wel gespeeld en speelt ok prima maar spin is niet een sterk punt, spindynamics wel.
De term spindynamics zegt dat in feite al...het lijkt alsof er meer spin in de bal zit als de boog sterker wordt en de balafsprong hoger,.
Als je dat dan zelf ook maar geloofd dan werkt het misschien als placebo en ga je met wat meer vertrouwen en daardoor beter spelen. Waarom zou je dat niet geloven dan ?
Het echte voordeel is er dan ook wel want het staat bijv toe vaker te openen of vaker een flick te spelen wat al een voordeel op zich kan zijn,
Ander voordeel is het gemak waarmee je snelheid kunt maken als de toplaag soepeler is. Met name voor snelle maar minder krachtige bh slagen kan dat een voordeel zijn. Fh ook wel maar dan omdat door tijdnood een volledige slag niet meer mogelijk is of uit energie besparing wat ook een reel voordeel kan zijn in wedstrijden ,
FH moet dan gedwongen minder krachtig zijn en dan ben je voor voldoende balsnelheid meer afhankelijk van de rubbersnelheid (zoals butterfly dit rate). Minder rubber vertraging dus omdat de toplaag lichter is. Rubber binnen de Ittf is toplaag. Deze rubbers zijn in max dikte natuurlijk ook geen lichtgewichten.
Grof poreuze sponzen zijn ook sowieso al zwaarder dan de klassieke spons.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: spin dynamics

Berichtdoor mank » 18 Mei 2018, 13:58

Bij het spelen van een spinbal, een serve bijvoorbeeld, kun je de grip en de bite onderscheiden. Stel iemand speelt met een heel zachte dikke spons. Op moment dat de bal contakt maakt ontstaat er een zekere grip en als de frictiecoeeficient hoog genoeg is zal de bal tov het rubber niet meer of amper glijden.
Toch is er niet onmiddelijk het gevoel wat in het engels wel bite genoemd wordt.
Zonder te spelen is dit vooraf ook wel te constateren.
Met de duim een lichte baldruk simulerend beweeg je de duim zijwaarts,
De toplaag beweegt dan door de frictiecoeefficient tussen toplaag en duim mee.
Er onstaat eerst dus helemaal geen fricitie (weerstand) die de zijdelingse duimbeweging
tegenwerkt omdat de spons maakt dat de hele toplaag wat meer mee kan bewegen.
Pas bij verder zijwaarts bewegen (nog steeds licht drukken) ontstaat er meer frictie (glijweerstand maar nu tov het frame) tot de vinger gaat glijden.

Hoe kan dit en waarom wijkt dit af van de standaard theorie ?
De natuurkunde die bij wrijving wordt gehanteerd heeft alles te maken met glijlagers,
Het is meer technische natuurkunde dan natuurkunde,
Bij een glijlager zit er een vloeibaar medium tussen as en lagerhuis.
Bij een batje is dit een