rubbers houdbaarheid

Hier kun je informatie vinden of vragen over normale rubbers.
mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

rubbers houdbaarheid

Berichtdoor mank » 25 Jun 2018, 13:47

Ik las net een topic bij mytt over dit onderwerp.
Ik heb vaak rubbers gehad die naar mijn idee niet goed speelden
door te lange opslag. Klassiekers als sriver en oudere chinese rubbers,
Nieuwe als higher transcend van Friendship toen ik die de eerste keer kocht speelden opvallend goed, Ik weet niet of ik de enige ben die dit opviel maar
volgens iemand die inside informatie heeft hierover (dat beweert tenminste) kan het kloppen.
http://mytabletennis.net/forum/forum_po ... -they-last

Volgens mij werkt het zo dat er ook bij srivers meer vluchtige vloeistoffen en minder vluchtige in het rubbermengsel zitten om de latex te verdunnen.
Dan hard het rubber deels uit (de vulcanisatie en deels want anders wordt rubber steenhard als bakeliet) en blijft het dus deels vloeibaar.
De vluchtige stoffen verdunnen die vloeibare fractie en als die verdampen met de meest vluchtige het snelst, dikt die vloeibare fractie dus in zoals stroop in kan drogen. Dat heeft dan een omgekeerd effect als het snellijmen.

Het gaat dan niet om Voc,s maar andere verdunnningsmiddelen die minder vluchtig zijn maar toch nog behoorlijk vluchtig zoals ook in tuners zitten.
Met snellijm krijg je dan een stabieler lijmeffect ook. Na een jaar of drie maakt het op gegeven moment nog weinig uit of een rubber nu drie of vijf jaar oud is maar van nieuw tot drie jaar ? Dan is het als met tunen volgens mij.
Eerste paar week of maand vervliegt de tuner snel en later is er weinig over van de tuner en verandert er dus ook niet veel meer of niet zo snel en amper nog merkbaar.
Dat is het probleem met factory tuning maar volgens mij tensors net zo.
Nieuw uitgekomen rubbers zouden dan - tendentieel - altijd beter lijken dan de vorige van zelfde fabrikant. Zo kan ik ook innoveren. Een produktiedatum op de rubbers zou dit beter testbaar maken maar wellicht is dat nu net niet de bedoeling. Het tuning verbod komt de fabrikanten dan wel heel goed uit.
Toen tunen nog mocht was dit probleem met wat tuner namelijk zo verholpen, Ik beweer niet dat het zo is maar acht het mogelijk.
Ik kan me tenminste voorstellen dat er voor dat tuning verbod gelobbyed is omdat het redelijkerwijs immers nergens op sloeg of slaat om ook dat spelers te verbieden (na eerst het snellijmen met voc;s)terwijl factory tuning wel bleef toegestaan. De ittf zou als het om de sport gaat veel beter tuners kunnen testen op gevaarlijke stoffen zodat die dan als Ittf getest op de markt gebracht kunnen worden. Dan hoef je niet met lampolie te klooien of tuners waar niet op staat wat erin zit en zonder keurmerk.
Cynisch misschien maar vaak is het helaas niet anders.
Dat dit ook in dit geval opgaat kan ik niet met harde bewijzen staven maar als het een eend lijkt is het meestal ook een eend ipv op een eend te lijken.
Dat kan ik dan ook niet bewijzen.