"Handmade frames - MDP"

Hier kun je informatie vinden of vragen over frames.
mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

"Handmade frames - MDP"

Berichtdoor mank » 15 Jan 2017, 15:05

@ Mdp,

De frames die je te koop aanbiedt zien er goed uit. Professioneel afgewerkt ook.
De meesten hier geloven alleen dat full-prof contract spelers bij grote merken met dezelfde frames speelden en spelen als die onder hun naam verkocht worden voor een paar tientjes. Dat geloof is er door de marketing ingehamerd en hiier lijkt de goedgelovigheid nog sterker dan bij andere forums. Daarom reageert denk ik niemand of jij moet reakties per pb gehad hebben.

Als morgen een middenklasse auto onder de naam Max verstappen op de markt komt die sprekend op zijn auto lijkt geloven sommigen waarschijnlijk ook dat omdat het model gekopieerd is door de fabriek die hem ook sponort het dus dezelfde auto is.
Of we gaan schaatsen op Sven Kramer zijn noren speciaal voor hem ontwikkeld (en toen voor ons gekopieerd). Etcetera.
Zo werkt dat in de sport en iedereen wil net zo hard kunnen schaatsen als Kramer en door de bochten scheuren als Max verstappen. Dat is het basis principe waar de marketing via kontraktspelers aan apelleert en die gaan gaat net zo ver als de klant het accepteerd.
Bij de auto van Verstappen geloofd natuurlijk bijna niemand dit. De schaatsen van Kramer al meer en bij een framepje van wat houtlaagjes bij elkaar gekit of gelijmd nog meer.

De reklame richt zich op het verkopen van het model en bij de kopien is dat hetzelfde als bij de orginelen. zodat het doorloopt. In de marketing hoeft niet onderscheiden te worden omdat het één model is.

Dan komt er nog toelichting bij voor welke soort spelers het model bedoeld is en vergelijkingen met andere modellen waar ook kopien van op de markt zijn.
Hoe de kopien zich tot het origineel verhouden kan verzwegen worden en het is niet in het belang van de merken om dat niet te doen.
Voor lagere produktiekosten worden de standaard frames gekit (met lijm zonder oplosmiddel die chemisch uithard) zodat ultra korte perstijden mogelijk zijn omdat hout en de lijmvoeg niet nawerkt bij het drogen.
De kwaliteit van die standaard frames is daardoor vrij makkelijk te evenaren.
Zelfs met tangentiaal geschild fineer en/of gewone witte houtlijm alleen moet de perstijd dan langer zijn. Met name bij witte houtlijm. Meerdere dagen eigenlijk.
Alle lijmen zijn harder dan hout en een kitlaagje geeft daardoor een stijvere zone tussen de houtlagen die het speelgevoel vermindert en ook de vaak storende trillingen veroorzaakt bij allround en off - frames.
Hoe zorgvuldig jij gewerkt hebt kan ik aan de afwerking ook niet zien maar deze thread is dan ook meer bedoeld als algemene promotie voor zelfbouw frames :)
Laatst gewijzigd door mank op 04 Mar 2017, 01:25, 6 keer totaal gewijzigd.

Danny1973
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03 Jan 2012, 09:26
Locatie: Hoorn

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor Danny1973 » 21 Jan 2017, 18:10

Hoe weet je als zelfbouwer wat een housoort doet. Is dit ervaring en steeds verder ontwikkelen? Of ga je uit van een bekend frame waar je een vergelijkbare opbouw namaakt? Ik vind frames vanaf een fabriek al heel erg verschillen. Mijn voorkeur is, mits betaalbaar, twee dezelfde frames te hebben. Uiteindelijk is het verschil vanaf een fabriek al heel verschillend. Ik heb nu twee Dicon frames laten selecteren op hetezlfde gewicht. Ze spelen echt redelijk anders. Ook mijn OSP Viruosos redelijk vergelijkbaar qua gewicht zijn alle drie toch net iets anders. Dit terwijl het daar al me handwerk in plaats van massaproductie is. Hoe kan je dan als zelfbouwer goed bepalen welke kant jouw frame op gaat?
Sanwei F3 pro kevlar 87 gram FL
FH: Xiom Omega VII Pro max.
BH: Xiom Omega VII Pro max


Sanwei Dynamo 82 gram FL
FH: Donic acuda blue p2 2.0
BH: Donic Acuda blue p2 1.8

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 22 Jan 2017, 01:55

Het is toch veel leuker om van te voren niet precies te weten wat het eindresultaat zal zijn maar er wel mee bezig te zijn ? :) . Uit ervaring en opgedane kennis ontstaat dan intuitie. Net als bij het tafeltennissen door het te doen.
Ook dan valt het niet vooruit te ontwerpen allemaal. Ook net tafeltennis het blijft intuitief ook..
Ik doe natuurlijk ook niet aan massa of serieproduktie. Custom frames maken of gewoon zomaar een frame maken is ook gewoon leuk om te doen.
Overigens is het bij houthandels en modelbouwwinkels op internet wel mogelijk hout op gewicht te laten selecteren. Balsa medium hard of middel of abachi wat lichter enzovoort. Voor de dunnere lagen heeft dat minder zin maar voor een dikkere laag natuurlijk wel. Twee wat dezelfde frames bouwen kan daardoor prima.

Ik houd me alleen niet met massa of serie produktie bezig dus elk frame is een soort prototype zodat er geen scherp onderscheidt is waar een ontwerpfase topt en een uitvoerende fase begint. Meer stap voor stap, De natuurlijke lijmen hebben daarvoor het voordeel dat ze reversibel zijn. Het kernhout is daardoor sowieso wel weer te gebruiken als een frame mislukt is.,

Zelfde gewicht zegt inderdaad niet alles want dan kunnen de buitenlagen zwaarder uitvallen terwijl de kern wat lichter uitvalt.

Kompetitie moet je alleen nooit met een nieuw frame spelen (al deed ik het vaak wel). Altijd een tijd ingespeeld met liefst ook voldoende trainingswedstrijden. Ook een reserve frame is pas een geschikt reserve frame als het is ingespeeld.
Het gevoel wat je er mee krijgt, ontwikkelt het frame ook mee en zit dan gewoon in dat frame. Dat vindt je dan later ook snel weer als je drie jaar met een ander frame speelde. Of het echt identiek is zou ik me dus minder druk om maken.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 24 Jan 2017, 17:51

Ik kan wel abachi en balsa op gewicht laten selecteren.
Zo heb ik onlangs wat extra sterke balsa 4 en 5 mm besteld en wat abachi 4 mm extra licht.
Balsa zit op 190 gr / gm^3 , abachi plm 350 gr.
Ter indicatie het populier 3,3 mm wat ik eerder had heeft een soortelijk gewicht van 500 gr/mm^2. Daarmee was dus alleen een klein offensief blad mogelijk.
Met abachi 1 mm, fichte 0,8, limba 0,6, spitsahorn 0,6 mm (Engels voor ahorn is maple) kan het alle kanten op.
Fichte kwartiers is een soort spruce. Net als abachi 1 mm heel geschikt voor de lagen tussen kern en buitenlagen.
Geschikt voor zowel offensieve -, allround - als defensieve frames,
Limba en Spitsahorn zijn als buitenlagen geschikt. Spitsahorn is wat elastischer dan gewone ahorn of koto en wat harder dan koto en limba.
4 mm balsa met abachi of fichte en limba geeft dan een defensievere opbouw maar al def+. en ook geschikt als licht alltound frame.
4 mm abachi met fichte en spitsahorn een off frame. Daartussen zitten dan nog alle mogelijke variaties.
Een frame van mij met ook harder balsa als kern is inmiddels zo,n tien jaar in gebruik bij iemand. 3 mm balsa kern, tussenlagen 1,3 mm abachi en buitenlagen plm 0,55 mm essen.

Weet ik eenmaal hoe een bepaalde opbouw uitvalt dan kan ik de sperlagen varieren of de kern of de buitenlagen en komt het zwaarder of lichter uit.
Offensieve frames is de kern dikker of hardere buitenlagen en die vallen over het algemeen dus wat zwaarder uit, Daarvoor is het blad meestal kleiner. Defensieve frames vallen eerder -te- licht uit en het blad is meestal groter.

Een licht aanvallend frame is wel mogelijk met balsa maar de hardere tussen lagen komen op grotere afstand van elkaar dus zo,n frame is wat buiging betreft star en hard. Het laminaat zelf is alleen zachter.. Daarom wou ik wat harder balsa. Met fichte 0,8 tussenlagen of abachi 1 mm krijgen de buitenlagen ietsje meer speling tov de kern zodat het wat dynamischer wordt.
De dikte en hardheid van de tussenlagen heeft daar veel invloed op.
Ik weet dus wel ongeveer wat het hout per laag doet maar de diktes per laag en soortelijke gewichten en hoe zich dat tussen de lagen verhoudt zijn veelzeggender voor de te verwachtten speeleigenschappen dan de houtsoort. En de nerfrichting in het frame.
Abachi - koto- limba of abachi -limba -koto zou bij gelijk gewicht natuurlijk verschillende frame geven.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 27 Jan 2017, 16:43

Frame met verschillende griphelften.

http://i64.tinypic.com/35l66xg.jpg
http://i64.tinypic.com/33k5ac0.jpg

Abachi / abachi / limba. plm 85 gr.
Blad : 157 x 155 x 5.5 mm.
Rechte grip Lx b x d : 100 x 29 x 23 mm.
Breedte is nu afgestemd op lichte rubbers, beide kanten backside of een kant noppen,
maar kan nog wel aangepast worden voor zwaardere rubbers.
Tussenlagen abachi, ( ayous, samba) zijn 1 mm dik en limba plm 0,5 mm met een natuurlijk, zogenaamd fiddleback patroon wat op de foto minder zichtbaar is,
Hoogwaardig elastische verlijming met een gellatine lijm.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 30 Jan 2017, 23:22

http://i65.tinypic.com/neth4y.jpg
http://i68.tinypic.com/aer0ib.jpg
http://i64.tinypic.com/2uz9g89.jpg


Framepje met balsa kern 5 mm fichte 0,8 mm en spitzahorn toplagen plm 0,5 mm.
Blad : 163 x 156 mm. Griphelften zijn kwartiers "berg-vuren" (bergfichte in het duits) en abachi.
Gewicht bij deze maat (die is nog aan te passen. evenals de gripmaat qua dikte), zit net onder de tachtig gram.
Solider en tegelijk zachter en elatischer verlijmd dan eerdere frames..
Dit door een herziene werkmethode en op het doel aangepaste lijm
Het speelgevoel is hierdoor , vindt ik zelf, nog wat verbeterd.

Balsa heb ik dus wat sterker en zwaarder laten selecteren zodat het wat meer richting kiri gaat.
Spitzahorn heeft plm hardheid en gewicht van beuken en is wat elastischer dan de wittere ahorn van de stiga maple frames. Maple is engels voor ahorn.

Bladvorm is bewust a-symmetrich wat aangepast voor een betere handling van een frame met 8 mm bladdikte om de kontrole met bh ln te verhogen. Vooral met oog op ln spelers dus.
Het is een off ingesteld frame maar met zacht houten griphelften denk ik gecontroleerd te spelen. Balsa frames dempen als er passief geblokt wordt en het batje goed wordt vastgehouden de snelheid al af.
Di doet zo,n frame zelf eigenlijk niet maar de speelhand.
De dikte van de kern maakt dat het blad veel meer torsie stabiel is.
Hierdoor kan het batje bij pasief blokken wat losser vastgehouden en neemt dan als geheel maer impuls op van de bal. Door meest zacht materiaal is dit ook doseerbaar met ox rubber waarmee dan de kontrole ontstaat,

Dan nog is dit een offensievere verie. Met 4 mm kern wordt het natuurlijk defensiever. Mocht iemand een suggestie hebben voor een alternatieve opbouw dan sta ik daar open voor.
Het zelfbouw frame wat het meest lang in gebruik is bij iemand heb ik tien jaar geleden gemaakt met balsa en zelfde type lijm ook.

Wat betreft vochtgevoeligheid de lijmen die ik gebruik zijn niet wateroplosbaar. Althans niet onder temperaturen rond de veertig vijftig graden. Onder de vloeitemperatuur wordt de lijm alleen wat gelachtig maar voor dat aan het spelen merkbaar zou worden zou een frame in zijn geheel schat ik al enkele grammen vocht extra op moeten nemen en dan nog prima spelen ook, Alleen wat zachter. en flexibeler als iemand het al zou merken.
In praktijk is het dus nooit een item en oa Osp - weet ik uit een ongelukkige ervaring - werkt met soortgelijke wateroplosbare lijm en meerdere Duitse zelfbouwspecialisten.
Wateroplosbaar bij voldoende hoge temperatuur dan.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 07 Feb 2017, 03:06

Abachi limba B (85 a 90 gr)
Afbeelding
Afbeelding

Nog een abachi abachi limba , okoume griphelften en wat asymmetrisch blad "Michael Maze style".
Er zit een spleet tussen blad en griphelft over de halve lengte als bij het dicon frame
Maar dan opgevuld met een zacht soort spruce (kwartiers bergfichte) waarvan de nerf overdwars loopt Dit hout wordt ook voor het voorblad van accoustische guitaren gebruikt dus mooi geluidje :) .

Op de einden laatste centimeters zitten ahorn plaatjes fineer van zelfde dikte. Met een frees had het anders gekund maar nu geeft het een feller aanslaggevoel doordat ahorn sterker is dan okoume en daardoor wat harder. Dat verdeelt de belasting voor het okoume hout. Meer een - harding van de griphelften op de uiteinden dus. In ieder geval voelt het prima met balletje stuiteren, Niet zo sloom als anders bij griphelften van zachtere houtsoorten en niet zo stijf als met hardhout en goed handgevoel. door verder eenvoudige griphelften uit één stuk, Mijzelf bevalt dat geloof ik toch het meest vergeleken met allemaal laagjes of strookjes. Aantal van mijn favoriete fabrieks frames als H39 en Yonjer hinoki hadden dat - misschien niet toevallig ook. Bij dunne frames worden de (dikkere) griphelften alleen erg zwaar of te zacht en dan een doffer vaag aanslaggevoel. Hard en uithollen is ook een optie maar dan i s het handgevoel en hele speelgevoel weer hard. Dit zou dus een mooie oplossing voor dat dilemma kunnen zijn zonder allemaal laagjes te hoeven stapelen. Met dank aan Waldner en Danny. (Als dit clonen is is elk frame een kloon en dat is in zekere zin ook zo).

abachi limba frame :
Afbeelding
Balsa ahorn (80 gr)
Afbeelding

Prijzen in overleg (na testen) maar ik gaf al een richtlijn ; plm vijfentwintig a dertig euro.
Ik heb al een keer meegemaakt dat iemand perse meer wou betalen omdat hij een frame te goed vond voor die prijs en dat mag ook altijd ..

Dit type bouw is bij meerdere zelfbouwers trouwens te koop en ook naar eigen specifikatie of in overleg. De meesten werken professioneler dan ik met een betere werkplaats geschikt voor machinaal werken met frees etc zodat ze dit sneller en toch netjes kunnen doen. Mijn buren wil ik dat niet aandoen.
Sommigen hebben een website als :
http://www.tischtennis-manufaktur.de/
http://ligno-blades.blogspot.nl/
http://www.bavarian-small-arms-tischtennis.de/

Anderen ( bovenstaanden ook) hebben alleen een eigen draadje bij het tt- news zelfbouwforum.
http://forum.tt-news.de/forumdisplay.php?f=497.

Wizo, en Thcb zijn zo een paar (forum(namen die me te binnen schieten. Daar zijn dit soort frames dus ook te bestellen via het forum. Uli Möller en Peter Nachtwey werkten of werken met ander type verlijming. Meest stige stijl. met abachi kern.

Natuurlijk is e kwaliteitsverschil in de uitvoering tussen wat de een of de ander maakt en verschil in afwerking en presentatie maar de meeste vraag hebben ze vanwege de speelkarakteristiek van dit soort handgemaakte frames.
Wat mijn eigen frames betreft laat ik het oordelen liever aan anderen. Tot nog toe was dat wisselend en ik sta ook zelf achteraf meest achter de opbouwende kritiek die ik van Mepper kreeg.

Mijn algemene voorkeur voor dit soort frames is meer een voorkeur als speler en daarin ben ik niet de enige. Ik heb ook een paar van mijn beste partijen ooit met eigengebouwde frames gespeeld. Zo slecht kunnen ze dus niet zijn :). Zo lekker en voor eigen gevoel spelen dat winnen of verliezen er bijna niet meer toe doet omdat je kunt laten zien wat je anders alleen kan in je hoofd :) .
Ik heb jaren gespeeld met de ergernis dat ik dit niet kon en dan wordt winnen of verliezen ook meer een item.

Deze zin uit een review van een ligno frame drukt de algemene kwaliteit die ik als speler waardeer mi treffend uit.:
"Das Tempo bei härteren Schlägen baut sich angenehm auf, so dass auch hier immer eine schöne Kontrolle erhalten bleibt "
Quote ":. http://forum.tt-news.de/showthread.php?t=120062&page=5.

Waar dit op neerkomt is dat met een all of all + frame (of off -, of off ) aanvallend al meer snelheid gehaald kan worden dan meteen klasse offensievere bouw zonder dan onderweg teveel kontrole verlies optreedt bij een wat hardere fase in een rallye. Daar waar veel rallyes beslist worden maar waar naartoe je wel eerst nog moet opbouwen toppen die frames minder gauw uit. .Dat is ook wat ik nastreef en volgens mij - steeds vaker - ook lukt. Mijn eigen resultaten beoordelen ben ik ook wat kritischer en beter in geworden oa door weer eens met een Osp frame te spelen dus dat helpt ook

Spelers als ik die anders geneigd zijn met offensievere frames te spelen komen dan nog goed aan een opbouw toe en taktische variatie wordt wat makkelijker. Dus meer gevoel, meer variabel kunnen spelen, meer kontrole in opbouw en ook meer spin dan mogelijk bij een offensiever type opbouw voor dezelfde speler en toch ook een even hard blok kunnen zetten of harde slagspin, smash etcetera. Dat is het streven :) . Eerdere frames lag de basis snelheid alleen vaak te laag en die is nu wat hoger zodat dit bij een alround bouw ook gewoon allround is .
Een deel van de frames die hier rondgingen en die Mepper testte schoten het doel eigenlijk wat voorbij omdat ik met hardere houtsoorten de basissnelheid (en stabiliteit) voor alle slagen hoger probeerde te maken terwijl dat meer met de verlijming moest.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 12 Feb 2017, 17:23

Alle vijf frames bij elkaar
https://www.mupload.nl/img/ff7ilgnl9mysh.jpg.
Handvat omhoog zijn de twee balsa frames.
Wat cetreft de soms zichtbare a-symmetrie.
In willekeurige volgorde is dit een combinatie van :
Gemak en mezelf de ergernis besparen van het "perfect" symmetrisch proberen te maken (wat dan toch nooit lukt, vooral niet zonder elektrische frees)
Esthetisch,perfect nagestreefde symmetrie is saai (hand)werk en saaier resultaat).
Speeltechnisch.

Afwijken van symmetrie is geen doel op zich en elke duidelijke afwijking zit wel een speeltechnisch idee achter. of het geeft variatiemogelijkheden.
Zo maakte ik een maze grip bij het frame links op de foto met de a-ymmetriche vleugellengte en breedte (het bladgedeelte wat niet met rubber bedekt wordt (al voor ik wist dat Michael Maze dit deed) al in de tijd dat ik vaak Rpb penhouder speelde. Veel penhouders doen dit om ruimte te maken voor de wijsvinger. Een gewoon shakehand frame paste ik zo aan. Dit beviel me met shakehand ergonomisch en qua speelgevoel ook goed.
De grip komt daarbij mooi parallel aan de onderarm zodat de bladstand uit de draaibeweging van de onderarm mooi te sturen is bij topspin spelen zonder dat het de raakdikte beinvloedt.
Andere symmetrie, meest duidelijk bij de balsa frames is de hoek die het blad naar de grip toe maakt.
Hierdoor kan het batje op twee manieren vastgehouden worden. De ene manier valt de wijsvinger wat meer om het blad en andere meer op het blad. Zelf prefereer ik meer op het blad en voldoende ruimte bij de vleugels voor zonodig tijdens het spelen wat gripwisseling.
Langere vleugels gaat goed samen met een scherpere hoek waardoor het blad eerst maller blijft als bij frame no 5 rechts op de foto met de 4 mm abachi kern. Dit frame is wat blad betreft ook min of meer symmetrisch.
Griphelft a-symmetrie maakt dat een kant wat zachter speelt door zachtere griphelft zodat dit ook (custom) te varieren is. Veel verschi per kant maakt het niet maar met twee dezelfde rubbers is het merkbaar.
Verder is de asymmetrie zonder logo handig voor het steeds op dezelfde kant plakken van fh en bh rubber. Frames gaan volgens mij bij het spelen op den duur altijd wat naar "de hand van spelen"
staan omdat ik weet dat fremes tijdens het spelen vanaf nieuw geleidelijk nog wat veranderen. Dit gaat steeds langzamer en een batje na een half jaar omgekeerd spelen na het wisselen van rubbers zou dat naar de hand gaan staan teniet doen en het gevoel kunnen verstoren. Fh en bh belast een frame anders en het proces zou deels weer van voren af aan beginnen.
Er is iig wel over nagedacht dus . :) .

MDP
Super Member
Super Member
Berichten: 168
Lid geworden op: 23 Feb 2014, 12:08

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor MDP » 14 Feb 2017, 22:00

Ik zie deze topic nu pas.
Ik heb inderdaad op dit forum geen reactie gekregen, maar heb er via andere fora wel een paar kunnen verkopen.

Als je over marketing praat, heb je het waarschijnlijk over de 'primorac deluxe'?
Bij ons is de naam primorac zowaar een begrip geworden die eerder slaat op het houtje dan op de speler wiens naam er op staat. De deluxe versie betekende voor mij een onderzoek met de 'classic' als vertrekpunt om op verder te bouwen. Zowel qua compositie als uitzicht, is het dus gebaseerd op de primorac, maar op bepaalde punten verbeterd (voor mij dan). Iets dikkere kern, iets stijver en sneller, iets groter handvat, ...

Het voorbije jaar heb ik me vooral bezig gehouden met het fabricatie-proces te finetunen, zodat er een zekere reproduceerbaarheid is en een vaste basis waarvan ik dan kan vertrekken. Dit fabricatieproces staat al vrij ver en daarmee kan ik me meer focusen op composities, nieuwe materialen, lijmtypes, ... Mijn recentste experiment is bijvoorbeeld plantaardig weefsel als tussenlaag.

Voor mezelf wil ik me verder toespitsen op 3 'paden':
- Experimenteren met nieuwe onverwachte materialen
- De specifieke wensen van een speler omzetten in een op maat gemaakt houtje
- Zoeken naar 'archetypes' : houtjes die werken met tal van verschillende rubbers en voor verschillende soorten spelers.


Ik zal binnenkort nog wat foto's nemen en deze posten.
Tenergy80 1.9mm
custom frame 68g
Xiom Vega Pro 2.0mm

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mank » 15 Feb 2017, 08:42

Hoi,

Ik bedoelde meer nog de onderliggende boodschap van die marketing.
De naam Primorac suggereert dat Primorac met die zelfde primorac frames speelde als je clubgenoten kennen.
Er is geen enkele reden dat aan te nemen maar iedereen gaat er van uit terijl zelfs de meeste kontraktspelers waarschijnlijk niet weten waar en of hoe Butterfly of andere merken met kontrakspelers de laminaten laten maken, hoe die gemaakt worden, wie de Primorac griphelften erop zet en meer van dergelijke details.
Sponsors doen er in elke sport immers alles aan om contractspelers van het beste materiaal te voorzien, Als de meeste spelers aannemen dat die frames voor veertig vijftig euro te koop zijn wordt het lastig concurreren voor merken en zelfbouwers die geen kontraktspelers hebben op dat niveau. Het spelniveau van de spelers werkt dan voor hun sponsor als bedoeld.

MDP
Super Member
Super Member
Berichten: 168
Lid geworden op: 23 Feb 2014, 12:08

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor MDP » 18 Feb 2017, 11:58

Bij deze enkele foto's, de ene al bij wat betere licht-omstandigheden dan de andere.

Afbeelding

Afbeelding

De 2 bovenstaande frames zijn gemaakt met ayous en berken triplex van verschillende diktes. Qua compositie lijken ze sterk op elkaar. Ze spelen gelijkaardig maar voelen door de kleine variaties en een verschillende lijm, toch net iets anders aan.

Afbeelding

Dit houtje is geinspireerd op de Primorac, zowel qua samenstelling als esthetiek. Iets dikkere kern maken het een iets snellere variant. Het handvat is ook iets langer en voller dan bij de classic. (is verkocht)

Afbeelding

Dit is een houtje met iets dunnere ayous kern, limba als tussenlaag en notenhout als toplaag. Iets minder stijf dan de bovenstaande houtjes, maar de hardere bovenlaag, compenseert dit. (is verkocht)

Afbeelding

Dit is een houtje waar ik de snelheid en gewicht heb beperkt door dunne balsa laagjes en het ceder fineer. Het frame is licht, kan goed spinnen en speelt allround qua snelheid. (is verkocht)

Dit frame is ook al eens zo hard tegen de tafelrand gesmasht, dat de frame tot op de volgende tafel is beland (niet door mij, maar door de eigenaar). Er was geen schade te zien en het speelde nog zoals voordien, dus ik was blij te zien, dat ze tegen een stootje kunnen!

Afbeelding

Bijzonder slechte belichting (valavond) op de foto. Dit was ook een experiment met berken triplex, balsa en ceder als kern. Het speelt OFF tot OFF+, maar heeft toch nog vrij goede controle. De harde buitenlagen in combinatie met de balsa tussenlagen, geven (naar mijn mening) een fijn speelgevoel. Je voelt de bal goed raken. Ik speel er nog af en toe mee, maar voor echt competitie mee te spelen, is het voor mijnniveau te snel.

Afbeelding

De Balsa Basher. Een zeer licht frame, bedacht voor iemand die met zware rubbers wil blijven spelen, maar last heeft van tenniselleboog. De balsa maakt dat bij platte meppen, het frame OFF++ speelt, maar bij trage fijne topspins eerder ALL+/OFF-. Bij counter topspins van op afstand, kon ik hiermee de bal nipt over het net terugbrengen. (is verkocht)

Afbeelding

Dit is frame met 3 lagen ceder als kern. Dit speelt gelijkaardig als een ayous kern, maar is iets lichter en spint iets beter. Vlakker slaan is wel iets minder dan bij een ayous kern.

Afbeelding

Afbeelding

De 2 bovenstaande frames + nog 1 frame waar ik geen foto van heb, zijn momenteel mijn 3 test frames.
(niet op foto) mahonie, balsa, kiefer, ayous : een OFF frame met heel goede controle.
(foto 1) een licht ayous frame met limba. Ik wou hierbij de speeleigenschappen van een ayous frame combineren met het gewicht van een balsa blade. Ik ben uitgekomen op 73g, maar er is nog ruimte om nog lichter te gaan. Nog niet uitgebreid getest, maar bij de eerste test, speelde het gelijkaardig als mijn OSP virtuoso.
(foto 2) een experiment met natuurlijke weefsels tussen de houtlagen. Dit dient nog meer getest te worden.
Tenergy80 1.9mm
custom frame 68g
Xiom Vega Pro 2.0mm

CSBV
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 77
Lid geworden op: 01 Mei 2016, 06:55

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor CSBV » 18 Feb 2017, 14:38

Qua opbouw lijkt het frame met ayous/limba/notenhout op de stiga offensive wood uit de jaren 70. Is het qua spelgevoel ook vergelijkbaar?

CSBV custom all wood Sanwei Target Pro 38,5° max Reactor Ckylin max
Stiga Offensive Wood Kjell Johansson C40 Palio AK47Red max Palio AK47Red max

ELO : 1378

Danny1973
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03 Jan 2012, 09:26
Locatie: Hoorn

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor Danny1973 » 18 Feb 2017, 14:50

Puur qua uiterlijk zit je al op het niveau van OSP. Ziet er echt heel mooi klassiek uit. Degene met de notenhouten toplaag ziet er echt prachtig uit. Ook leuk dat je jouw eigen logo erin hebt staan.
Sanwei F3 pro kevlar 87 gram FL
FH: Xiom Omega VII Pro max.
BH: Xiom Omega VII Pro max


Sanwei Dynamo 82 gram FL
FH: Donic acuda blue p2 2.0
BH: Donic Acuda blue p2 1.8

MDP
Super Member
Super Member
Berichten: 168
Lid geworden op: 23 Feb 2014, 12:08

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor MDP » 18 Feb 2017, 20:51

Bedankt voor de complimenten!

Een vergelijking met een jaren 70 stiga offensive, kan ik niet maken aangezien ik dit frame niet heb. Het notenhouten frame was inderdaad qua uiterlijk, het frame dat er bovenuit steekt. Qua speeleigenschappen deed het mij wat denken aan virtuoso maar iets vlakkere balafsprong.
Tenergy80 1.9mm
custom frame 68g
Xiom Vega Pro 2.0mm

mepper59
Silver Member
Silver Member
Berichten: 494
Lid geworden op: 02 Jul 2011, 13:03

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor mepper59 » 19 Feb 2017, 16:55

Classic! Schitterend!Mooie afwerking! Kortom, goede hobby!had de primorac special wel willen voelen,maar ja dan begint het gelazer weer van voren......ik ken mezelf,,, ;)

Danny1973
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03 Jan 2012, 09:26
Locatie: Hoorn

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor Danny1973 » 19 Feb 2017, 20:48

Ik ben op dit moment ook heel tevreden met mijn huidige batje en speel op dit moment heel lekker. Maar als ik de foto's zie maakt het heel nieuwsgierig. Nogmaals mijn complimenten. Ik heb een aantal jaar geleden eens een Peter Freundlieb frame gekocht. Zijn afwerking kan echt niet tippen aan die van jou.
Sanwei F3 pro kevlar 87 gram FL
FH: Xiom Omega VII Pro max.
BH: Xiom Omega VII Pro max


Sanwei Dynamo 82 gram FL
FH: Donic acuda blue p2 2.0
BH: Donic Acuda blue p2 1.8

MDP
Super Member
Super Member
Berichten: 168
Lid geworden op: 23 Feb 2014, 12:08

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor MDP » 19 Feb 2017, 21:50

Bedankt. Mijn eerste experimenten met houtjes bestelde ik bij Peter in de vorm van een gelijmd multiplex, die ik dan met handgereedschap verwerkte. Nu kan ikzelf de lagen lijmen en persen dus ik kom er niet meer zo vaak mee in contact. Peter is qua kennis wel echt top en hij is ook bereid om dit te delen met mensen. De afwerkingsgraad is voor sommige mensen geen probleem. Ik ben vanuit mijn achtergrond als ingenieur-architect, wel bezig met esthetiek dus voor mij was dat iets belangrijker. Tevens vind ik het interessant om uit te dokteren hoe ik een zeker systeem krijg in het produceren zelf. Ik ben ooit begonnen met handgereedschap (figuurzaag, rasp, vijl, ...). Dit had zijn charme, maar ik ben nu gelukkiger met het resultaat.
Tenergy80 1.9mm
custom frame 68g
Xiom Vega Pro 2.0mm

MDP
Super Member
Super Member
Berichten: 168
Lid geworden op: 23 Feb 2014, 12:08

Re: Zelfbouwframes

Berichtdoor MDP » 03 Mar 2017, 11:46

Bij deze, een houtje die ik gemaakt hebt voor een lid van dit forum.

Afbeelding

Vertrekpunt was het frame met het notenhout fineer. Ik heb de kern iets dikker gemaakt voor wat meer snelheid, gewicht en stijfheid. De griphelften bestaan uit 3 hardere en zwaardere lagen, met daartussen 2 fijne laagjes zachter hout. Dit om het frame wat minder topheavy te maken en het houtje iets directer te laten spelen.

Het houtje wordt nu nog behandeld met olie en finaal afgewerkt.
Tenergy80 1.9mm
custom frame 68g
Xiom Vega Pro 2.0mm

Gebruikersavatar
benxx
Silver Member
Silver Member
Berichten: 532
Lid geworden op: 26 Nov 2012, 00:16

Re: framebouw

Berichtdoor benxx » 03 Mar 2017, 19:17

Ziet er geweldig uit, maar hoe speelt het?
Meppers 1, 3e klasse zuid-west

Weapon of choice:

Nimatsu Tsunami Combi Attack
BH Strahlkraft OX
FH Nittaku Fastarc-G1 1,8mm


Testvehikel:

Dr. Neubauer Special
BH Yinhe Qing OX
FH 729 802 Mystery III 1,9mm


ELO 15-04 1452

Danny1973
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03 Jan 2012, 09:26
Locatie: Hoorn

Re: framebouw

Berichtdoor Danny1973 » 03 Mar 2017, 20:46

Heel mooi. Gaat dit qua idee wat richting een OSP Expert? De afwerking ziet er heel netjes uit.
Sanwei F3 pro kevlar 87 gram FL
FH: Xiom Omega VII Pro max.
BH: Xiom Omega VII Pro max


Sanwei Dynamo 82 gram FL
FH: Donic acuda blue p2 2.0
BH: Donic Acuda blue p2 1.8