Het steeltje van tt plankjes.

Hier kun je informatie vinden of vragen over frames.
mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Het steeltje van tt plankjes.

Berichtdoor mank » 06 Mar 2018, 14:51

Tt frames gaat het bij mij soms over het laminaat, het blad , de grip en of griphelften.
Het steeltje duidt ik dan aan als blad-gripovergang of flexzone.
Niet een echt goed te onderscheidden steeltje als bij een tennis of badminton racket maar funktioneel is er niet echt een verschil.
Bij het maken van een frame ligt de dikte en laagopbouw normaal gesproken al vast ials het laminaat maken klaar is en dus ook de construktie van het steeltje al voor groot deel. Rackets kan dat meer afzonderlijk geconstrueerd worden.
De breedte vormgeving moet dan nog en ook de griphelften en plaatsing beinvloedden het steeltje qua stijfheid en stabiliteit.
Laagopbouw van het blad zegt dus ook al veel omdat de breedtevormgeving niet zo veel vrijheid laat.
De ervaren hardheid van een frame wordt sterk door het steeltje bepaald maar het gaat dan natuurlijk om de sterkte en stijfheid. Sterk hoeft daarbij niet perse ook stijf te zijn. Een korbel frame is bijv minder sterk en stijver dan een clipper maar sterker en minder stijf dan frames met balsa van plm zestig gram. Die zijn veel dikker en door het zachte binnenwerk en sterke rel. zware buitenlagen meer star. De elastische sterkte is beperkt door het lagere gewicht.
Andere frames zoals een dunbladig defensief frame zijn ook minder sterk en minder stijf en star dan een korbel frame,.

Vraag die je jezelf buiten de anders wat simpele flex vraag,, dus kunt stellen voor je een nieuw frame koopt, is welke elastische sterkte wil je ? Welke flex is ook relevant . Veel sterkte en veel flex betekent dan al dat een frame dan niet al te star kan zijn. Star en niet sterk betekent dat het frame licht en dik zal zijn enzovoort.
De dikte en het gewicht (met de flex er eventueel nog bij zegt dan al veel.

Hoe zwaarder de rubbers en of sterker de speler en hoger het niveau spel des te meer elastische sterkte is nodig om korte snelle slagen goed uit te kunnen voeren onder tijdsdruk. Je kan niet sneller slaan dan het steeltje mee wil werken en konsistentie en snelheid verwachten. Bij elastisch niet sterke starre frames daalt dan de snelheid en consistentie ook en bij niet sterke flexibele frames is er ook geen consistentie., Je moet dan naar achteren om je slagen meer tijd te geven en rustiger te spelen. Starre lichte frames dwingen dan tot defensiever reageren. Die zijn daardoor meer geschikt voor een manier van spelen dicht bij tafel waarbij defensieve en offensieve slagen voortdurend afgewisseld worden. Voor de hand liggend vaak met noppen en het lichte rubber op ;één kant ontlast ook meteen de elastische sterkte wat.

Meeste spelers willen alleen niet te snel al naar achteren hoeven.maar zo nu en dan wel. Dan is meer elastische sterkte nodig en of wat meer star ook. Meer elastische sterkte maakt het gewicht hoger al kunnen griphelften dus ook wat doen hiervoor, Meer star kan de spingevoeligheid bijvoorbeeld minder maken en het frame lichter voor het spelen bij tafel.

De laminaathardheid is hierbij nog niet aan bod gekomen maar een frame wordt uiteraard ook harder als ik het sterker en meer star wil maken met noten buitenlagen ipv limba. Dat komt omdat die lagen over het hele laminaat doorlopen zowel blad als steeltje en onder de griphelften..
De breedtevormgeving werkt vooral sterk uit op de stablliteit maar ook op de stijfheid, en elastische sterkte.
De starheid van een laminaat is er alleen niet mee beinvloedt. Elastische sterkte hoger wordt de stifjheid hoger en een frame minder flexibel maar nier pese star alleen vergt dat meer materiaal en wordt het frame dus zwaarder.
Vooral als je grote hoeveelheden spin met veel snelheid wilt kunnen kombineren in .een topspin ontkom je niet aan een wat zwaarder frame. Daaris elastische sterkte voor nodig en de nodige flex om dwell te krijgen. Zo,n frame kan dan goed samen met zwaardere rubbers mar niet iedereen is een Kreanga of Ma Long, Je moet zo,n wapen wel kunnen hanteren en benutten zondere teveel tijd nodig te hebben.
Dus niet het maximale zoeken maar wel voldoende. "Goeie techniek" houdt niet in dat dan minder elastische sterkte nodig is want het betekent juist dat minder kracht nodig is om een hogere elastische sterkte vol te kunnen benutten bij evenveel tijd en bij minder tijd evenveel.
Duitse forums wordt dit ook wel doorslagkracht genoemd en engelse power en dan met name voor topspin en of vol smashen. Dit is een belangrijk gegeven voor de framekeus omdat overdreven veel het gevoel en de controle niet ten goede komt en die wil je ook. Meer dan zinvol is dus overdaad en minder een tekort.. Snelheid van de rubbers spin en controle maakt hiervoor niks uit, beoogd rubbergewicht wel. Zware rubbers gaat een voldoende stere en technische speler het frame altijd meer belasten door ook de hogere traagheid van de rubbers op het steeltje inwerkend. tegenover de snelkrachtbelastingen van de speler. Zonder rubbers of heel licht kan ook een sterke technische speler de elastische sterkte van een frame minder belasten vanwege het gebrek aan weerstand en dus minder benutten.
Dat komt door het eigen armgewicht wat dan relatief hoog is en dus een relatief grotere traagheid geeft aan de slag als de slag sneller wordt, en moet voor zelfde belasting van het frame,

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Het steeltje van tt plankjes.

Berichtdoor mank » 07 Mar 2018, 12:49

Door de bril van de hts'er kijkend die ik ooit was (ben niet afgestudeerd maar wel theoriejaren gedaan met prima resultaat) wordt de grip met draaimomenten belast en het blad niet behalve dus door traagheidsmomenten tov die draaimomenten. Bijvoorbeeld een punchblok ontstaat een sterk draaimoment tussen terughalen en meteen naar voren,
De rubbermassa geeft dan een traagheidsmoment als weerstand.
De combinatie van deze momenten, het mechanische en het traagheidsmoment belast het frame en het meest belaste deel is dan de grip blad overgangszone ongeveer waar de duim druk geeft op het batje. Ipv blad grip overgangszone kan ik natuurlijk ook het woord steeltje gebruiken wat dan op het zelfde neer komt. Dit is dus een framebelasting die al vooraf gaat aan het raken van de bal maar waarbij de materiaalbelasting in het frame bepalend is voor het succes van de slag. Die neemt bij defensieve frames bijvoorbeeld toe zodat meer flex ontstaat maar ook met zwaarder rubber.
Door meer weerstand kun je namelijk een krachtiger draaimoment uitoefenen op de grip en het steeltje. waar het mechanisch draaimoment en het traagheidsmoment als weerstand samenkomen als belasting (door die bril bekeken, realiteit is het altijd nog wat dynamischer en vloeiender. Vandaar mijn voorkeur voor overgangszone maar zonder weerstand geen kracht en zonder traagheidsmoment in dit geval geen belasting van het frame in die zonde.
Net als bij een werphengel die gewichtsloos zou zijn. Daar valt niet mee te werpen ook theoretisch niet, Zware rubbers zijn wat vergelijkbaar met een heel zwaar setje geleideogen op een werphengel. Voor de dynamische werpaktie van een werphengel is dat dood en belastend gewicht wat die aktie vertraagd en minder verre en minder precieze worpen toelaat. fanatieke hengelsporters willen dan ook lichte ogen vooral op lichte werphengeltjes voor licht gewicht werpgewichtjes als een kunstaasje. Net zo licht als een tt balletje soms.
Zoals ik dan een spinnertje wiierp met een licht spinhengeltje zo wil ik ook een punchblok kunnen spelen en ik ben bepaald geen krachtpatser meer. Dus niet te zwaar traagheidsmoment, niet te zware rubbers en een frame wat bij me past. Niet te lang blad (bladlengte is een sterke faktor die het traagheidsmoment verhoogd als het blad langer is)
wel beetje stevig om harde fh klappen goed te kunnen spelen en ook niet al te lichte rubbers te hoeven gebruiken. Alles een beetje middelen russen bh en fh eigenlijk en tussen offensief en defensief , snelheid spin etc. Als fh-smashes onnodig hard zijn is het batje onnodig offensief en kost me dat punten ivm mindere bh. Kan niet anders, Ik kan niet een batje optimaal customizen voor mezelf voor fh en bh tegelijk.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Het steeltje van tt plankjes.

Berichtdoor mank » 07 Mar 2018, 19:46

Het gaat om de zone vanaf plm het zwaartepunt van het frame tot de grip en dan nog plm anderhalve centimeter richting gripeind. De zone dus waar ook het vaakst breuk optreed of griphelften beginnen los te komen, Dat laatste komt vrij veel voor trouwens zonder dat spelers het direkt merken. Dan krijgen ze problemen met smashen vanwege het langere balkontakt en de daarmee toegenomen spingevoeligheid waardoor de richting ( hoogte vooral vanwege topspin en backspin meer dan zijspin) minder nauwkeurig wordt De richting gaat dan "strooien".
Het kan getest door iemand te vragen het batje wat te buigen (of zelf doen met inklemmen) en dan proberen een vloeitje tussen blad en griphelft te krijgen. Lukt dat dan weet je waarom het frame zo flexibel speelt. Griphelften in warm water anderhalf a twee minuut opwarmen
( heet kraanwater is warm genoeg ) en proberen met een scalpelmesje de griphelft eraf te snijden. De rubberlijm is dan wat zacht en daardoor lukt dat, Oa bij Osp frames wil het niet zo.
Oude lijmresten grondig verwijderen en met een witte houtlijm terug zetten,
Het frame speelt dan weer anders en strakker meer als nieuw.
Nadat een griphelft wat los zit stopt het proces vaak omdat de belasting weer afneemt richting gripeind en het blad wat meer kan buigen al. Het traagheidsmoment (blad met rubbers) en mechanische momenten die je zelf uitoefent "wrikken" dan minder op de lijmverbinding in die zone, Speelt het frame wel goed of juist heel goed dan mooi zo laten.
Het is niet perse verkeerd zolang het maar niet te ver gaat,

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Het steeltje van tt plankjes.

Berichtdoor mank » 08 Mar 2018, 12:00

Misschien had dit in een framebouw topic gemoeten maar framebouw slaat in dit geval op het eindproduct ipv bouw als proces . Proces en eindprodukt staan natuurlijk nooit los van elkaar en frames, rubbers batjes en tafeltennis ook niet. Net als bal en spelers "it,s all in the game and the game considered is tabletennis". Tafeltennis is immers een spel eerst en dan pas sport erbij wordt het een spel-sport,
Vroeger in de begindagen was het zelfs geen wedstrijdspel maar meer een wintervermaak als badmintonnen op straat op een windstille zomeravond. Smashen of meppen was zelfs onsportief, en moeilijke effecten waren er nog niet, gezelligheid, biertje erbij :) .
Kroegen die een of meer tt tafels hadden staan ergens die dan opgesteld konden worden om te tafeltennissen. Wedstrijden gingen organiseren met rollade als prijs of prijsgeld zelfs.
Mij interesseeren dit soort dingen altijd wel dus weet ik er ook wel iets van.
Later kwamen de tafeltenniscenters en de persoonlijke batjes, Daardoor lijkt het batje nu minder bij het spel te horen maar wat is tafeltennis zonder twee batjes ?
Als je een batje als prothese ziet zit je dus aardig vast aan het spel maar dat kopt ook als speler. Leg je het weg dan ben je weer tt-speler af net als met protheses een prothesedrager die zijn prothese kan afleggen als kleren of schoenen uittrekken.

Elke houtlaag die doorlopend is ingebouwd doet iets met "het steeltje", (verder genoemd de flexzone wat bij mij bedoeld is als "flexibelste zone") en met de laminaatconsistentie , die wat harder of zachter kan zijn.
Dan denk je dat abachi zachter is en dus niet alleen een achter maar ook wel een flexibeler frame zal geven.
Dat klopt als een framebouwer twee laagjes limba vervangt voor twee even dikke laagjes abachi,. Het frame wordt dan ook wat lichter als alle andere bladmaten ook gelijk blijven.
Wordt er een streefgewicht aangehouden dan gaat het anders. Twee tussenlagen en of buitenlagen worden dan vervangen door iets dikkere laagjes,
Zo zijn het Tibhar IV L frame en het Yinhe J1 frame (eenlaags heel licht geselecteerd abachi) dikker dan een korbel, Primorac (vier limba, abachi kern) of stiga allround (twee limba drie abachi). Dat maakt dat die framebladen juist wat stijver zijn. Niet elastisch sterker maar meer star door de lucht die in de houtstruktuur zit en er min of meer deel van uitmaakt en door het droogprocede veel meer als bij vers hout.
Dat maakt dat een typisch allround frame qua houtsoorten wat makkelijker speelt en enorm geschikt is om tt mee te leren spelen of je spel verder mee te ontwikkelen. Ook aanvallend met topspin waarbij het offensieve versterkt kan worden door het frameblad wat kleiner te maken en of eventueel een of meer lagen wat dikker. Frakties van een millimeter zijn al merkbaar. Echte top allround frames zijn er helaas amper of het Origo frame van Osp zou met abachi tussenlagen moeten zijn uitgevoerd maar dat is wat heet een kinderframe,
(iedereen die een minder dikke grip prefereert kan er natuurlijk prima mee spelen)..
Een custom allround frame is wel mogelijk denk ik maar duur. Duitse zelfbouwers die ik al eens genoemd heb maken ze wel op aanvraag. Hoe offensief ze uitvallen hangt ook af van het soortelijk gewicht hout wat is gebruikt. Zelfde maten hoger soortelijk gewicht is zwaarder frame en harder offensever meer power van achteruit.
Kleiner maar even dik en even zwaar is ook offensiever maar sneller voor bij tafel offensief spelen.
Verder is met de griphelften nog veel mogelijk waarbij zwaardere griphelften een countergewicht kunnen geven tov frameblad en rubbers voor minder topzware balans maar met een hogere plaatsing of juist dieper kan de flexibilliteit ook beinvloed worden.
Dan nog de bladvormgeving incl de flexzone erbij als variabelen en de lijm en lijmproces variabelen maakt dat de mogelijkheden met deze laagopbouw qua houtsoorten voor frames van 75 tem 90 gram of zwaarder al onuitputtelijk zijn.
Licht geselekteerd limba voegt ook weinig toe maar wat zwaarder komt het buiten bereik van abachi wat gemiddeld wat lichter is bij zelfde maten.
Dat abachi lichter zou zijn dan Limba is natuurlijk onzin als je bedenkt wat een stuk boomstam of saunabank van abachi weegt . Daar wordt het ook veel voor gebruikt.