killer

Hier kun je informatie vinden of vragen over noppen en anti rubbers.
noppenkoning
Beginner
Beginner
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 Dec 2014, 11:45

killer

Berichtdoor noppenkoning » 16 Dec 2014, 11:56

Wie heeft er ervaring met het noppenrubber killer ?

Ik speel nu met de forehand met Xiom zwart en backhand met het rubber grass d-tech rood.
Goede spinspelers slaan door mijn noppen heen, wat eigenlijk niet zo moeten kunnen als je veel backspin geeft !
Zou het rubber killer een verbetering zijn op de backhand ?

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: killer

Berichtdoor mank » 17 Dec 2014, 13:18

Hoi,

Beetje algemene reactie want ik kan niet uit je vraag opmaken hoe je precies speelt of wat voor frame je gebruikt.
Goede spinspelers slaan door mijn noppen heen, wat eigenlijk niet zo moeten kunnen als je veel backspin geeft !


Waarom zou dat niet moeten kunnen ?
Wat je backspin noemt is eigenlijk nog topspin van de vorige slag door de spinspeler zelf. Dus hoe minder een noppenrubber daar invloed op heeft des te voorspelbaarder wordt de rotatie van de return en deste makkelijker dus de tweede spinbal en of de derde.
De returnbal roteert ook al in de goeie richting voor een volgende topspin dus de topspinspeler hoeft dat effect er in principe alleen maar in te houden.
Een goeie slagspin op backspin doet niet meer dan dat. Hoe meer backspin des te beter daalt de bal dan in. Deste zekerder komt die dus ook weer op tafel dank zij nog het effect van de vorige topspinbal.
Het gebruiken van de rotatie uit een eerdere topspin ter voorbereiding voor de tweede of derde met de bedoeling te scoren is min of meer standaard tactiek tegen ln (en vooral tegen ln zonder onderlaag) en hoe meer backspin om te gebruiken deste harder kun je de volgende spinbal dus ook verwachten. De topspinspeler hoeft dan geen energie meer aan rotatie te besteden want die is al aanwezig. Zo bouwt een topspinspeler zijn aanval op om die backspin terug te krijgen die het vervolgens makkelijker maakt om te scoren.

Bij voorzichtigheid van wat minder geoefende topspinspelers gaat dit vaak fout door de voorzichtigheid omdat dan sterke rotatie grip kan krijgen krijgen op het batje en het batje de spin er uit haalt ipv te continueren. Dan gaat het batje meer open en wordt het half lobben waardoor de spin er nog steeds uit gehaald wordt door het stroeve backside rubber. Zo maken ze het zichzelf moeilijk want zonder spin komt de bal niet goed op tafel en half lob/half topspin creert ook weinig spin.

Bij spelers met ln die goed kunnen "twiddelen" of goed zijn met omlopen wordt deze opbouwtactiek natuurlijk lastiger maar ook dan geeft vaak juist een bal die defensief met de ln teruggespeeld wordt een goeie scoringskans omdat de nodige rotatie dan al aanwezig is van de vorige slag door de topspinspeler, Met de eerste de beste noppenreturn die wat minder is kan de tactiek dan weer toegepast worden.

Kan of wil je niet omlopen en/of twiddelen om wat voor reden ook, dan moet het frame beter niet te snel of te hard zijn zijn zodat lengte, rotatie en snelheid bijna continue gevarieerd kunnen worden. Net snel genoeg om nog effectief aan te kunnen vallen met de fh is een prima richtlijn dan.
Met makkelijker te spelen noppen (of een goeie hand voor "sideswipe" technieken, chopbloks en pseudo topspins) kan het frame eventueel iets sneller maar d-tecs ox is gewoon niet echt makkelijk om dan nog veel te kunnen doen en dus wordt het eerder voorspelbaar voor de aanvaller zodat die deze tactiek beter kan uitspelen.
Qua hoeveelheid backspin verandert er dan weinig maar dan kun je met gelijkblijvend risico meer varieren om deze tactiek te verstoren. Met d-tecs gaat dat ook zeker maar dan moet het frame dus eerst het risico verkleinen om vervolgens met de slagen weer meer risico te kunnen nemen voor de variatie.

Uiteraard kun je ook met korte of halflange noppen spelen of zelfs met backside rubbers gaan spelen alleen dan wordt het een ander spel. Mogelijk is je huidige frame daar ook al geschikter voor dan voor de d-tecs en het spel wat bij dat rubber past.
Een geschikte combinatie van frame en noppen (en ook het backside rubber met het frame) is in ieder geval belangrijker dan een rubber of frame op zich.
Het frame moet je met zowel fh als bh kant gebruiken dus is dat voor het speltype wat je speelt of wilt spelen het belangrijkste.

allrounder
Super Member
Super Member
Berichten: 135
Lid geworden op: 17 Apr 2012, 00:16

Re: killer

Berichtdoor allrounder » 17 Dec 2014, 22:03

Hoi,

Het ligt ook aan je techniek.
In principe kun je met de Grass D-Tecs voldoende backspin geven op aanvallende ballen, dus het ligt niet aan het rubber.
Zoals Mank al aangeeft ligt het ook aan het spel en het niveau van de tegenstander.
Als die goed kan spinnen kan hij ook door zware backspinballen spinnen.
Als jij nog niet de juiste techniek bezit of de juiste slag in combinatie met het frame en rubber dat je gebruikt kan het ook betekenen dat je niet genoeg backspin geeft om het je tegenstander te moeilijk te maken.

In dit geval denk ik niet dat het zin heeft om over te stappen naar Killer of een ander rubber.
Dat zal in principe niet spontaan meer backspin gaan genereren.

Mijn suggestie is om meer te trainen op je slag.

Groetjes en succes ermee.
Gewo Carbon Hybrid Off- AN
FH: Xiom Vega Elite 2.0
BH: Xiom Vega Elite 2.0

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: killer

Berichtdoor mank » 18 Dec 2014, 14:04

Alleen de combinatie van d-tecs met frame kan wel te hoog gegrepen zijn en dan kunnen technieken om zo,n probleem op te lossen te moeilijk worden om aan te leren en het spel met de noppen verder te ontwikkelen.
De combi is dan het probleem en niet het rubber maar het rubber is wel deel van de combi en dan ook deel van het probleem :) . Kan, want het hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Bij chopblok met grippige noppen ontstaat trouwens nog behoorlijk veel backspin als het batje even wordt "losgelaten" een split second voor het raken van de bal. Het batje valt/kantelt dan even in de ontspannen hand met de duim ongeveer als rotatiepunt (en met een versnelling gelijk aan de gravitatieversnelling). Dit doet dan het werk voor de spin doorgave terwijl de lossere grip op het achtereind van het handvat het tempo eruit haalt. Uiteraard niet het batje helemaal loslaten :) . Kun iemand dat goed doseren dan kan een frame wat sneller zijn maar om het te leren en al snel in te passen in wedstrijdspel beter niet te snel.

Backspin zelf genereren op dode ballen gaat natuurlijk ook beter met een wat zachter/trager frame door het langere balcontact en ook beter met korte of medium lange noppen en sommige lange noppen ook beter dan d-tecs.
Een teamgenoot van mij speelt met fh aanvallend geen topspin maar wel smash en contra. Zijn frame is een clipper en dat werkt goed voor fh. Vervolgens heeft hij de keuze voor de noppen op bh op het frame afgestemd. Een dunne dempende onderlaag van 1 mm is intussen de oplossing voor hem om voldoende controle te hebben en (actief) genoeg te kunnen doen met de noppen.
Ook voor backspin maar vooral voor de variatie in lengte, baan, plaatsing en tempo van de returns. Inmiddels kan hij het mij, door die variatie, ook weer lastig maken en soms te lastig, terwijl hem dat met ox ln op dat frame nooit lukte.
Door voldoende variatiemogelijkheden, ook aanvallend soms, is de hoeveelheid backspin niet meer zo belangrijk.

Spelers die graag met fh topspin spelen zullen aan een ander frame de voorkeur geven en komen dan ook bij andere noppen uit bij deze benadering.

Onlangs zag ik een video van een chinese penhoudster van het chinese b team die heel mooi illustreerde hoe je met lange noppen allround kunt spelen inclusief defensieve chopballen, en de timing constant kunt verstoren met variatie. Met shakehand bh zijn deze technieken wel enigszins te simuleren, zowel aanvallend als allround of defensief al is penhouder hier gewoon ideaal voor qua grip. Niveau simuleren zal ook sowieso wat lastiger zijn natuurlijk :) .
De sideswipe technieken die ze gebruikt spelen ook een rol bij het controleren van topspins zodat ze een wat offensiever frame kan gebruiken.
Op bh heeft ze een 802-40 voor het serveren die ze verder bijna niet gebruikt. Fh kant is een ox ln.

Ter inspiratie dus : https://www.youtube.com/watch?v=th2OqDSBsRc