Spinlord degu

Hier kun je informatie vinden of vragen over noppen en anti rubbers.
mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Spinlord degu

Berichtdoor mank » 10 Sep 2015, 23:22

Demonstratie video van spinlord Degu, een kn rubber type spinpips, 729 802-40 met lijmeffect https://www.youtube.com/watch?v=e06RyfpJK0o

Onder andere is te zien hoe er vergeleken met noppen naar binnen "storender" kan worden gespeeld via doelbewuste spin - en trajekt variatie (op techniek dus) in combinatie met de nodige snelheid en dus korte anticipatietijd. Lastige is vooral ook dat de spinvariaties het trajekt na de stuit op tafel nog vrij sterk beinvloedden terwijl de slag al ingezet moet worden voor die stuit door de vrij hoge snelheid.
Topspin openen tegen backspin en countertopspin met fh tegen topspins met redelijk wat spin wordt ook getoond.

Belangrijkste "zin" van zo,n rubber tov andere korte noppenrubbers is dat een aanval niet zo snel hoeft worden afgebroken bij een gedwongen wat latere timing tov het hoogste punt na de stuit. Met korte noppen op fh is dat vooral een probleem omdat er vergeleken met bh meer naast dan voor het lichaam gespeeld moet worden wat automatisch tot een later raakmoment leidt. De topspin helpt dan om de ballen te landen op tafel.

Dat kan met backside natuurlijk ook maar het orthogonaal/vlak spelen met bloks, contra en smash (en het daarvoor gebruiken van inkomende backspin als eigen topspin) is nog altijd beter.

Serveren met zo,n rubber is wel veel minder als de bal tot minimale hoogte wordt opgegooit. Dan blijft de druk tussen bal en toplaag en/of de snelheid te laag om met een tangentiale slag veel spin te kunnen zetten. De bal roetsjt dan al gauw.
Bij hoger opgooien verbeterd dat en door gebrek aan katapult is dat ook nog vrij makkelijk. De energie uit de eigen opgooi kan dan varierend gebruikt worden als druk voor korte backspinserves of juist als begin snelheid voor geen spin of topspin serves. Dankzij de beginsnelheid uit de opgooi kan met de slag ook meer topspin gegeven worden bij nog gelijke snelheid (of zelfde spin met meer snelheid). Met backside biedt een hogere opgooi die voordelen ook maar dan dus minder. Het verschil tussen zeg een meter en dertig centimeter is trouwens veel groter dan tussen een meter en drie meter (door de luchtweerstand die de valsnelheid meer remt naarmate die hoger wordt). Niet overdrijven dus maar gewoon een optimaal compromis vinden tussen controle en kwaliteit en bij korte noppen ligt dat dan bij een wat hogere opgooi. De opgooihoogte kan daarbij ook nog gevarieerd worden om dan nog wat meer variatie te krijgen.

Zo,n rubber kan dan best gespeeld worden op fh met een ander noppen rubber op bh (korter of langer, aanvallender of defensiever) zonder dat het serveren minder hoeft te worden. Natuurlijk vraagt dat wel wat training.
Spelers die graag dicht tegen de tafel spelen en/of meer met smash en kontra aanvallen dan met topspin kunnen er dan voordeel van hebben.
Op bh kan het juist een optie zijn als met forehand veel topspin gespeelt wordt waarbij de tafelafstand vaak iets groter wordt. Ook met bh wordt dan het raakmoment vaak gedwongen wat later.
Het veel lagere gewicht vergeleken met tweezijdig backside kan dan bij de huidige, zware, backside rubbers (vooral de voor topspin beste rubbers) nog een niet onbelangrijk voordeel zijn.
Het hele bat wordt dan x gram lichter en een deel van die besparing kan eventueel nog ingeruild worden voor wat meer frame massa en/of zwaarder/dikker fh rubber met mogelijk nog steeds een iets lichter bat,
Het dichter bij tafel spelen wordt dan beter mogelijk door het lichtere bat en het aanvallend vermogen van de forehand onder druk neemt mogelijk ook toe als het frame wat stabieler kan en het rubber voor spin minder gauw uittopt bij hoge tempodruk.

Ten slotte schijnt de plastic bal korte noppenspelers relatief ten goede te komen. Dit heb ik ergens gelezen, dus niet uit eigen ervaring maar als met de plastic bal de spin minder is (veel vaker gelezen) kan ik me goed voorstellen dat topspins wat hoger opstuitten. Voor het aanvallend spelen met noppen (vooral op forehand door de van nature wat latere timing)i is dat altijd een kritisch punt waarbij kleine verschillen veel verschil kunnen maken.

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1390
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Spinlord degu

Berichtdoor mank » 14 Sep 2015, 13:36

Het rubber wordt op dit filmpje op een Spinlord Ultra carbon gespeeld. Zelfde merk dus als het rubber. Spinlord is als merk opgezet door Mark Kohler, de eigenaarvan ttdd.de en daardoor (ook) wat meer gericht op spelen met noppen als het om frames gaat. Dit frame is daarom bijvoorbeeld wat breder (152 mm) en toch vrij kort (155 mm). Het bladoppervlak is tov veel smallere frames zelfs wat kleiner. Dit verklaart veel van wat op de filmpjes te zien is.
Bij elk frame heeft het frameblad tov de grip zowel een zekere flex/stijfheid in de lengterichting als torsie.
Torsie is handmatig al wat te testen als je probeert een frame blad met de andere hand wat te verdraaien tov het handvat terwijl flex te testen is door het frameblad tov de grip lineair te buigen. Deze twee componenten samen bepalen de totale flexibiliteit en staan in bepaalde verhouding afhankelijk van vooral de framedikte, opbouw, gripzetting en gripopbouw. Zo geven de Osp griphelften in verhouding tot de lengte flex meer torsie wat de spinontwikkeling ondersteunt. De lengte flex wordt hierbij ook wat groter maar procentueel gewoon wat minder De bladstijfheid en torsie kunnen dan via de bladdikte en houtsoorten van het blad beide stijver of flexibeler gemaakt worden maar die verhouding blijft bij verder dezelfde bouw dan gelijk. Meer of minder lengteflex versterkt de spinontwikkeling niet of nauwelijks. De torsie doet dat alleen.
Torsie en flex corresponderen alleen vaak. Limba ipv koto buitenlagen versterkt bijvoorbeeld flex en torsie gelijk op en met meer flex neemt de spin dus toe als gevolg van die correspondentie met meer torsie. Een direkte oorzaak en gevolg logica tussen lengte flex en spin ontbreekt dus.

De framematen kunnen deze twee componenten ook nog verschillend accentueren in het speelgevoel.
Een langer blad versterkt bijvoorbeeld de uitwerking van de lengteflex/vering. De actievesnelheid van het frame neemt toe en de rubber throw wordt (door wat meer dwell) ook wat hoger. Breder blad accentueert de torsie en maakt de rubberthrow wat hoger en aktief wat variabeler (vlak bij vlakke slagen en progressief hoger bij spinslagen. Spin neemt ook wat toe dank zij meer dwelltime voor het rubber bij spinslagen (thow en spin korresponderen bij zowel frames als rubbers meestal ook zonder dat er echt een oorzakelijke logica in zit (of de nodige techniekaanpassing ivm de throw verbeterd of vermindert de spin maar daarvoor moet de throw gewoon goed zijn aangepast aan een goeie techniek, niet te hoog en niet te laag zijn).

De bladmaten van het ultra carbon frame vergeleken met 170 ^150 mm bladmaat houden de throw dus korter door minder aktieve snelheid bij spinslagen en dat is gunstig voor deze noppen omdat er meest dichter bij tafel wordt gespeeld en een kortere slaglengte bij spinslagen geeft dan bij zelfde spin al meer kans de bal te landen. Daar komt dan bij dat de spin dus ook echt wat toeneemt.
Bij vlakke slagen vermindert altijd het verschil in torsie (door minder belasting op torsie) en dan blijft de throw dus wel laag en bij dit frame mogelijk zelfs wat lager dankzij het korte blad.

Door het bredere blad en overeenkomstig de aktief wat meer variabele throw zijn de variabele bloks tussen chopbloks en spinbloks ook beter uitvoerbaar (meer controle) bij versterkt verschil in baan van de bal en spinrange van backspin tot topspin.

Dit maakt dat frame en rubber bij deze bladmaten goed op elkaar zijn afgestemd voor het beoogde speltype met deze noppen. Voor noppen op fh en met ook een licht bh rubber (noppen of backside) zou van mij het blad alleen ook wel wat langer mogen voor een wat vollere slag. Op de video,s is ook wel te zien dat de speler met de noppen op fh voor spin wat meer zijn polsslag aanzwengelt met een lange slag dan dat de slag echt vol is.

Onimushalx
Beginner
Beginner
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 Dec 2015, 11:01

Re: Spinlord degu

Berichtdoor Onimushalx » 08 Dec 2015, 11:34

I like to talk, to exchange experiences in this forum. It is very good to very good