Besluiteloze bond inzake plastic bal

Bespreek hier de algemene zaken die met tafeltennis te maken hebben
p1ngp0ng3r
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 94
Lid geworden op: 20 Aug 2011, 22:26

Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor p1ngp0ng3r » 21 Mei 2015, 08:48

Dat de NTTB niet de meest professionele bond is, is volgens mij al enige tijd bekend. Maar met de besluitvorming rond de plastic bal, slaan ze mijn inziens wederom een flater.

Al geruime tijd wordt er medegedeeld dat de afdelingscompetitie vanaf 1 september met de plastic bal dient te spelen. Nu heeft de bond dit besluit herzien en mag er ook met de celluloid bal gespeeld worden. ( http://www.nttb.nl/nieuws/10/over-nttb/ ... astic-bal/ Het is de keuze van de vereniging/team met welke bal gespeeld wordt. En als je als speler nog niet met de plastic bal hebt gespeeld, is dat toch wel even wennen. Andersom idem: als je al volop aan het trainen bent met de plastic bal, is omschakeling naar celluloid ook weer even wennen.

....
Rhyzm 475 | Infinity VPS | Rhyzm 425
Rhyzm 375 | Aruna Off | Rhyzm 375

Op de testbank: 2x Baracuda Big Slam 2.0 + Donic Crest AR+

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1355
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor mank » 21 Mei 2015, 12:57

En ook nog naadloos en met naad. Bij naadloze ballen is de gewichtsdistributie neem ik aan puntsymmetrisch en bij ballen met naad (in ieder geval bij celluloid) vaak niet omdat de wanddikte bij de naad meestal wat dikker is. Door een kapotte bal open te maken is dat aan de binnenkant wel te voelen. Vaak zit er dan een voelbaar randje bij de overlap tussen de twee helften. Dat betekent een zwaardere ringvormige verdikking rondom de bal en dat heeft invloed op gedrag van de bal bij spin.
Als een naadloze bal een meer egale puntsymmetrische gewichtsdistributie heeft verwacht ik bijvoorbeeld problemen voor ln spelers die ballen graag laten zwabberen en/of variende trajekten willen kunnen meegeven (met controle) en dan de ene keer (met of zonder naad) daar minder goed in slagen en andere keer (met of zonder) beter afhankelijk van de bal waar de tegenstander toevallig mee aankomt. Dat zou dus ook al de nodige ergernis kunnen geven. Andersom natuurlijk ook voor het spelen tegen lange noppen en -in mindere mate misschien- ook bij alleen backside spelers. Ik heb alleen nog geen praktijkervaring met plastic ballen om te kunnen bepalen hoe significant de verschillen gaan uitwerken en weet ook niet zeker of straks beide geoorloofd is en/of blijft.

Danny1973
Gold Member
Gold Member
Berichten: 993
Lid geworden op: 03 Jan 2012, 09:26
Locatie: Hoorn

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor Danny1973 » 21 Mei 2015, 18:07

Deze week voor het eerst met een plastic bal gespeeld zonder dat ik het wist. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet merkte. Andere zaal, andere tafels. Ook het verschil tussen verschillende merken celluloid ballen merk je, waarbij ik zelf de duurdere ballen waar ons divisie teams voorheen mee speelde minder prettig vond dan ons voordelige dhs ballen. Ik verwacht dat het allemaal wel redelijk los zal lopen. Ik vind voor verenigingen vooral de financiële kant van het verhaal storend. Het prijsverschil is onacceptabel.
Sanwei Dynamo 82 gram FL
FH: Donic acuda blue P2 2.0.
BH: Donic acuda blue p2 1.8mm


Sanwei Dynamo 92 gram FL
FH: Donic acuda blue p2 max
BH: Donic Acuda blue p2 1.8

mepper59
Silver Member
Silver Member
Berichten: 475
Lid geworden op: 02 Jul 2011, 13:03

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor mepper59 » 21 Mei 2015, 19:42

Helemaal mee eens. Onnodige kostenverhoging gewoon lekker oude ballen opspelen.
OSP Expert
tenergy 25 1.9
acuda blue p2 2.0

Onno
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 35
Lid geworden op: 29 Mei 2011, 21:06

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor Onno » 22 Mei 2015, 09:06

probleem gaat wel zijn dat tafeltennisleveranciers geen celluloid ballen meer op voorraad gaan nemen vanaf nu, omdat ze er niet mee willen blijven zitten. Bepaalde merken leveren ook niet meer, met name de goedkopere.
Deze week dus meteen drie gros besteld, moet genoeg zijn voor het najaar, rest schieten we in het voorjaar wel stuk in de robot/meerballentraining.

Prijsverschil zal denk ik na een tijdje minder groot worden; tot nu toe waren er alleen 3-sterrenballen en daarvan kan je de prijs toch redelijk vergelijken met de celluloid-versies.
De tibhar basic in plastic uitvoering is bij posno evenwel nog ruim twee keer zo duur als de celluloidvariant.

Wachten is op prijsvechters...?
Joo se Hyuk
Coppa X2 2,0
Reflectoid 1,5

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1355
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor mank » 22 Mei 2015, 12:24

Twee backside spelers onderling met min of meer zelfde speltypes, zal elk verschil ook wel meevallen.
Dan ervaren beide spelers verschillen min of meer nog hetzelfde met dus ook min of meer dezelfde voor- en nadelen en wat dat betreft dus nauwelijks verschil. Als een van de twee wedstrijdervaring heeft met een andere bal is die ervaring mogelijk wel een voordeel want het gebrek eraan voor de ander een nadeel.
Problemen zie ik echter eerder bij wedstrijden tussen spelers met meer verschillend speltype, taktiek en materiaal. Voor tweezijdige backside spelers dus bij wedstrijden tegen noppenspelers en noppen - en antispelers - veel vaker - tegen spelers met tweezijdig een backside rubber. Verdedigers tegen aanvallers, meer met spin spelende spelers tegen counter en blokspecialisten etc.
Dan gaan de verschillen meer verschillend uitwerken op het wedstrijdverloop omdat de tactieken ook meer verschillen. Bij twee backside spelers zal iemand die flexibel is en taktiek tijdens de wedstrijden goed kan aanpassen natuurlijk ook in het voordeel zijn omdat de voordelen die de bal geeft voor bepaalde taktieken dan benut kan worden en nadelen voor andere taktieken omzeild kunnen worden.

Voor spelers die op de club met celluloid ballen blijven spelen zal dat ook eerder een nadeel zijn bij uitwedstrijden tegen spelers die al meer wedstrijdervaring ermee hebben tegen verschillende spelers en speltypes. Andersom veel minder omdat dan de spelers die ervaring hebben met plastic ballen snel genoeg kunnen terugschakelen naar hun eerder opgedane ervaring met celluloid.

http://mytabletennis.net/forum/forum_po ... loid-balls

Dit is een poll over de zoom - en zoomloze ballen. Het lijkt er op dat veel spelers tussen de duurdere plastic zoomballen en de celluloid zoomballen vrij weinig verschil ervaren en zelfs minder dan tussen de zoomloze plastic ballen en de plastic ballen met zoom.
De bal zonder zoom wordt als lichter ervaren en neemt volgens veel spelers minder spin op.
Spin is in ieder geval in de ervaring niet alleen rotatie maar rotatie maal traagheidsmoment = draaiimpuls. Een bal van vier gram zou bij zelfde rotatiesnelheid bijvoorbeeld veel meer spin hebben (of lijken te hebben als je spin als alleen een ander woord voor rotatie beschouwt) en dat zou ook zo ervaren worden door a) de sterkere boog (bij zelfde liuchtweerstand valt de zwaardere bal sneller dan een lichtere vanaf het hoogste punt tot tafelhoogte wat met de hogere draaiimpuls zelf wellicht niks te maken heeft bij zelfde rotatiesnelheid) en b) de sterkere uitwerking van de rotatie op het rubber. Die uitwerking gaat gepaard met een verandering van draaiimpuls en daar ervaar je het gewichtsverschil wel in de spin omdat die dan verandert.
Een gewichtsdistributie waarbij een zwaarder cirkeltje om de bal is getrokken heeft daarvoor een vergelijkbaar effect. Het zoompje beweegt zich bij spin in vrije vlucht richting de spin perimeter door middelpunt vliegend effect. Het massatraagheidsmoment ofewel de weerstand tegen verandering van draaiimpuls = spin is dan hoger.
Dat verklaart dan het - ietsje - zwaardere gevoel op het batje bij ballen met zoom en dan vooral als het batje wat stroef is en de draaiimpuls dus al verandert wordt bij alleen tegenhouden.

Juist omdat de plastic ballen zo duur zijn verwacht ik ook dat veel clubs de goedkopere ballen als de xu shao fa ballen gaan kopen en dan zouden de verschillen groter kunnen uitvallen omdat die naadloos zijn, meer verschil in stuithoogte geven of anderszins. Ook meer verschil tussen duurdere plastic ballen en goedkopere dan nu bij celluloid misschien.
Celluloid had het voordeel dat het een min of meer uniform materiaal is zolang een bal van celluloid was was dat tenminste gelijk. Bij plastic is veel meer variatie mogelijk.

Gebruikersavatar
cstt
Moderator
Moderator
Berichten: 626
Lid geworden op: 26 Mar 2011, 18:22

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor cstt » 23 Mei 2015, 23:53

Ik vind het een waardeloos besluit van de NTTB. Het gaat me niet om de bal, celluloid of plastic is me redelijk om het even. Celluloid moet je harder aantrekken en speelt makkelijker achter tafel, plastic geeft een goede 1e spinbal en geeft daarna meer rallies bij de tafel.

Ik vind echter de argumentatie van de NTTB zwak. De ballen zijn slecht, niet rond genoeg en slecht verkrijgbaar. Leuk en aardig, maar de landelijke teams moeten er wel mee spelen. Dan zijn de ballen wel opeens goed! Landelijk die hap in 1 keer invoeren en dan niet meer zeiken. Ondertussen zijn de plastic ballen goed genoeg voor alle spelers en dit vlees nog vis beleid schiet niemand wat op.
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same

p1ngp0ng3r
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 94
Lid geworden op: 20 Aug 2011, 22:26

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor p1ngp0ng3r » 24 Mei 2015, 11:15

Ik vind het een waardeloos besluit van de NTTB. Het gaat me niet om de bal, celluloid of plastic is me redelijk om het even. Celluloid moet je harder aantrekken en speelt makkelijker achter tafel, plastic geeft een goede 1e spinbal en geeft daarna meer rallies bij de tafel.

Ik vind echter de argumentatie van de NTTB zwak. De ballen zijn slecht, niet rond genoeg en slecht verkrijgbaar. Leuk en aardig, maar de landelijke teams moeten er wel mee spelen. Dan zijn de ballen wel opeens goed! Landelijk die hap in 1 keer invoeren en dan niet meer zeiken. Ondertussen zijn de plastic ballen goed genoeg voor alle spelers en dit vlees nog vis beleid schiet niemand wat op.
+1
Rhyzm 475 | Infinity VPS | Rhyzm 425
Rhyzm 375 | Aruna Off | Rhyzm 375

Op de testbank: 2x Baracuda Big Slam 2.0 + Donic Crest AR+

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1355
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor mank » 24 Mei 2015, 13:12

Heeft iemand al kunnen vergelijken tussen drie ster plastic ballen en één ster en tussen verschillende één ster ballen die straks allemaal zijn goedgekeurd voor regio niveau ?

Iedereen kent wel ongeveer het verschil tussen één en drie ster celluloidballen en tussen sommige hardere chinese ballen en andere. Zo groot zijn die inderdaad niet (hoewel ik minder gevoelig ben voor de stuithoogte van een aankomende bal als backside en topspinspeler dan bijv een noppenspeler die zelf nauwelijks topspin kan spelen).
Dat biedt alleen geen enkele garantie dat de verschillen tussen één en drie ster ballen bij de plastic bal straks even klein uitvallen en op regio niveau kunnen de verschillen dan groter gaan zijn als daar straks weer ballen zijn toegestaan die voor nationale competities niet zijn toegestaan.

De reden om het zo "besluiteloos" in te voeren zal trouwens wel de financien van clubs zijn. Als iedereen ineens op plastic over moet en daar ook mee wil trainen, blijven er grotere partijen celluloidballen over bij veel clubs en die willen dat liever voorkomen, Plastic ballen drukken anders eerst nog zwaarder op de begrotingen dan dat ze toch al gaan doen.

Wat ik alleen niet goed begrijp is waarom de Nttb dit niet gewoon aan de regio's overlaat als het om regio competities gaat. Zit het hoofdkantoor misschien in den Haag ?

Clubs zouden in kleiner verband per regiobond en regio competitie namelijk veel beter kunnen samenwerken.
Zo hebben we via de Gbtb wel ballen groot ingekocht voor alle Gbtb clubs ineens omdat dit goedkoper was.
De zin van een bond is dat het een samenwerkingsverband geeft tussen clubs op regionaal niveau en tussen regiobonden op nationaal bondsniveau.
Dan moet een nationale bond, lijkt mij, niet de regio competities gaan regelen en daarmee de regio bonden overrulen.

Overblijvende grotere partijen celluloidballen eerst wat verdelen tussen clubs zou bijvoorbeeld een mogelijkheid kunnen bieden om het einde van een seizoen te halen met celluloid zonder tekorten en zonder dat er grotere balvoorraden bij één of enkele clubs overblijven.
Daarna kan dan ineens wel de overstap gemaakt worden naar plastic. Clubs zouden dan ook meteen gelijktijdig en gezamenlijk wedstrijdballen kunnen inkopen. Goedkoper ook voor de vele kleinere clubs die anders minder groot inkopen en gegarandeerde uniformiteit tussen de clubs wbt het soort plastic bal dat gebruikt wordt tijdens de competitiewedstrijden binnen een regio.

Gebruikersavatar
cstt
Moderator
Moderator
Berichten: 626
Lid geworden op: 26 Mar 2011, 18:22

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor cstt » 24 Mei 2015, 16:28

Ik had een compleet plan al klaarliggen om mijn club over te laten stappen naar de plastic bal. Daar waren we eind vorig jaar al mee bezig om niet een al te grote voorraad celluloid ballen te hebben. Als dit NTTB bericht een week later was geweest hadden we dus 400 plastic ballen gehad. Nou vraag ik me af wat het nut is om niet direct te switchen.
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same

mank
Platinum Member
Platinum Member
Berichten: 1355
Lid geworden op: 23 Apr 2011, 15:47

Re: Besluiteloze bond inzake plastic bal

Berichtdoor mank » 25 Mei 2015, 02:04

Kleine clubs kopen vaak toch ballen groot in omdat dat goedkoper is en celluloid ballen blijven ook jaren lang goed. Nieuwe ballen kopen wij ook lang niet elk jaar. De tijd vanaf het aankondigen van de overstap tot de komende competitie zou dus voor veel clubs toch te kort kunnen zijn geweest om door de voorraden heen te komen.
Hoe goed de nieuwe ballen in opslag een constante speelkarakteristiek houden qua stuitvermogen en grip is ook nog even afwachten. Tot nu toe zijn er alleen ervaringen met vrij nieuwe ballen alleen al omdat ze nog niet zo lang gemaakt worden. Dat is ook iets wat best eens kan veranderen dus en waar clubs (en verkopers) dan ook rekening mee zullen moeten houden.

Eerst volgende keer dat ik iets bestel moet ik maar wat plastic ballen erbij kopen want ik zie steeds meer beren op de weg die er misschien helemaal niet zijn. Komt ook door het woordje plastic denk ik wat dat bij mij oproept....en ik speel ook al zo lang tafeltennis met een celluloid bal dat de idee dat dat ophoudt gewoon vreemd is.

Tang Peng, een korte noppenspeler, is sinds de invoering van de plastic bal trouwens behoorlijk gestegen op de wereldranglijst en Lie jie doet het ook niet slecht de laatste tijd. Dat hoeft niks met de nieuwe bal te maken te hebben maar kan wel. Hun presteren viel me op en deed me aan die mogelijkheid denken. Als Tang Peng de top tien kan halen met korte noppen - mede - dank zij de nieuwe bal, kan een Chinees met korte noppen straks misschien weer wereldkampioen worden .... onder begeleiding van Liu Guoliang natuurlijk. Nieuwe ronde nieuwe kansen :) .